Sosyal medya

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

.

.

21 Ekim 2013 Pazartesi

ÇOCUK VE BEBEKLERDE GRİP AŞISI UYGULAMASI

0 yorum

Çocuklara grip aşısı yaptırmalı mıyız? Bunun herhangi bir sakıncası var mı? Bu hep merak edilen bir sorudur.
6 aydan küçük bebeklere grip aşısı uygulanmaz. Emziren annelerin ise grip aşısı yaptırmalarında bir sakınca yok. Bebeklerle yakın temasta bulunanların da aşılanması gerekiyor. 

EYLÜL'DE AŞILANSINLAR 
6 aydan büyüklerde ise özellikle risk grubundakilerin (Örneğin; astım, kalp, böbrek, ve diyabet hastası olanlar) aşı yaptırması öneriliyor. Diğer çocuklarda da hekime danışarak aşı yaptırmanın koruyucu olduğu belirtiliyor. Aşı 9 yaşın altındaki çocuklara, iki dozda uygulanıyor. Aşı yaptırmak için en uygun zaman; Ekim-Kasım ayları... Ancak aşının koruyucu etkisi çocuklarda bir ayda oluştuğundan; Amerikan Pediyatri Akademisi, Eylül ayından itibaren grip aşının yapılmasını öneriyor. Grip aşısının içinde canlı virüs olmadığından, aşının çocuklarda gribe yol açmadığını bilmelisiniz. Yumurta alerjisi ve ağır ateşli hastalıklar durumda ise aşı uygulanmıyor. 




ÇOCUĞUMU KREŞE Mİ VEREYİM BAKICIYA MI?

0 yorum
Bu soruyu çalışan anneler hep sorar dururlar..
Ama cevap kreşe verilecek çocuğun 3 yaşında olması idealdir.
İlk bir yıl içinde, anne ve çocuğun uzun süreli ayrılık yaşaması sakıncalı olabilir. Bu nedenle bakıcı da olsa anne muhakkak çocukla olmalıdır. Aileden birinin bakıcıyla kalmasından daha çok, çocuğun kendisini kimin yanında güvende hissettiği önemlidir.



Bebekler altıncı aylarından itibaren, yabancıları ayırt etmeye ve anneden ayrılmak istememeye başlar; 'ayrılık kaygısı' denilen durum meydana gelir. Ayrı kalma süresi uzarsa, bebek için kalıcı sorunlar oluşabilir. Bu nedenle, anneleri çalıştığı için bakıcıya bırakılan çocukların, akşamları mutlaka annelerinden ilgi ve bakım görmeleri önemlidir. Bebeğiyle sağlıklı ilişkisi olan anneler, bebeğin temel güven duygusunun gelişmesini sağlar. Çocuk üç yaşına geldiğinde ise artık sosyalleşme çağındadır. Anne ve babadan uygun bir şekilde ayrı kalabilmeyi bu yaşta öğrenir. Üç yaş; bu nedenle kreşe başlama yaşıdır. Kreşler, çocuğun okul öncesi eğitiminin başladığı yerdir. Bu nedenle çocuğun sadece bakım aldığı yerler olarak düşünülmemelidir. Annesi evde olan çocuklar için de kreşler, yaşıtlarıyla birarada olabileceği bir ortamdır. Dolayısıyla, bakıcı ve kreş aynı işlevi görmemektedir. 

Bebek ve anne ilişkisi
Bebek anneyi ayırt etmeye, ona gülümsemeye üçüncü aya doğru başlar. Bu süreçte anne ve bebek arasında bağlanma gelişir. Bebek büyüdükçe fiziksel olarak anneye bağlılık azalır ama bebek kalıcı olarak sağlıklı olarak geliştirdiği bağlanmayı devam ettirir. Bu dönemde bebeğin anneyle ilişkisi, elbette üçüncü şahıslarla kurulabilecek bir ilişki değildir. 

Sık sık bakıcı değiştirmemelisiniz.
Sık bakıcı değiştirmek, özellikle de yaşamın ilk iki yılında çocuklarda 'güvensiz bağlanma' denilen duruma neden olabildiği için istenmeyen bir durumdur. 'Güvenli bağlanmaya' sahip bebekler, ilerde daha kolay akran ilişkileri geliştirebilir, daha az öfke yakınmaları ve zayıf davranış kontrolü gösterebilir. Ya da ciddi psikiyatrik rahatsızlıklar bu bebeklerde daha az oranda görülür. Bakıcının çocukla geçirdiği zaman, çocuk için ikinci bağlanmanın gerçekleşmesi olacaktır. Bu nedenle bakıcının çocuğun sadece fiziksel özelliklerini karşılaması değil, onunla zaman geçirmekten zevk alabilen birisi olması önemlidir. Tabii fiziksel bakımı gerçekleştirebilecek ve gerektiğinde ilk yardım yapabilecek olması da tercih edilmelidir. 




Bize yazmak istediğiniz bir şey mi var?

Ad

E-posta *

Mesaj *

 

LİMAN BEBEK Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez