Sosyal medya

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

.

.

2 Ekim 2013 Çarşamba

1-7 ekim Emzirme Haftası

0 yorum

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de 1 – 7  Ekim tarihleri arasında ‘Emzirme Haftası’ kutlanıyor.

Emzirme, çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlayan bir faktördür. Ayrıca anne sağlığının korunmasında da büyük ölçüde rol oynar. Birçok çalışma, anne sütüyle beslenen çocukların daha az hastalandığını ortaya koymaktadır.



Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay, su dahil hiçbir ek gıda almadan, yalnızca anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini önermektedir. Buna karşın annelerin büyük çoğunluğu bebeklerine yapay yiyecek ve içecekler vermeye oldukça erken dönemlerde başlamakta ve 2 yaşından çok önce anne sütüyle beslemeyi kesmektedirler.

Ülkemizde  ilk 3 ay sadece anne sütüyle beslenme oranı % 16,   ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenme oranı ise % 10.6  olarak saptanmıştır. Ortalama emzirme süresi 14 aydır. (2003 yılı istatistikleri)

Anne sütünün erken kesilmesinin veya erken dönemde ek besinler verilmesinin sık rastlanan nedenleri, annelerin emzirmede güçlüklerle karşılaştıklarında nasıl davranacaklarını bilememeleri veya sütünün yetersiz olduğunu düşünmeleridir.

Emzirme konusunda annelerin desteklenmeye ihtiyacı vardır. 

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde ‘ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme’ oranları giderek artmaktadır.

Bütün dünyada ‘Emzirme Haftası’ boyunca anne sütüne verilen önemin, çeşitli toplantılar ve iletişim araçlarıyla toplumun geniş kesimlerine yayılmasına çalışılmakta ve anne sütünün üstünlüğü tekrar hatırlatılmaktadır.


Bize yazmak istediğiniz bir şey mi var?

Ad

E-posta *

Mesaj *

 

LİMAN BEBEK Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez